Festival povijesti Kliofest 2019. / Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije

Šesti po redu Festival povijesti Kliofest 2019. održat će se i ove godine polovicom mjeseca svibnja.

Festival povijesti Kliofest ustanovljen je 2014. godine. U pet godina održavanja široj domaćoj i inozemnoj javnosti predstavljeni su domaći nakladnici koji objavljuju knjige povijesne tematike, te brojni hrvatski i inozemni povjesničari, održani okrugli stolovi i tribine, predstavljene nove povijesne knjige, te dodijeljene nagrade s područja historiografije. U sklopu Kliofesta u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se i sajam knjiga povijesne i srodne tematike na kojemu sudjeluje četrdesetak hrvatskih nakladnika.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu objavilo je Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije. Prijave/prijedloge za nagrade mogu izvršiti povijesni odsjeci/odjeli, istraživački centri HAZU, javni instituti i druge ustanove, udruge, nakladnici, kao i pojedinci.

Rok za prijave/prijedloge: 31. siječnja 2019.

Prenosimo Poziv u cijelosti:

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATA ZA NAGRADE 

NA PODRUČJU HISTORIOGRAFIJE

 

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu, krovne udruge hrvatskih povjesničara i povjesničarki, želeći nagraditi rad istaknutih pojedinaca na području historiografije, ustanovili su sljedeće nagrade:

1. Nagrada „Ivan Lučić“ za životno djelo
– dodjeljuje se za poseban doprinos pružen razvoju historijske znanosti tijekom dugogodišnjeg znanstvenog i nastavnog rada;

2. Nagrada „Mirjana Gross“ za knjigu
– dodjeljuje se za najbolju knjigu objavljenu u prethodnoj godini (2018.);

3. Nagrada „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju
– dodjeljuje se za doprinos popularizaciji povijesne znanosti preko knjiga, u medijima, novinama, televiziji, radiju i/ili internetskim portalima, za važne prezentacije povijesnih tema u muzejima i drugdje;

4. Nagrada „Ferdo Šišić“ za najbolji diplomski/magistarski rad
– dodjeljuje se studentici/studentu diplomskog studija povijesti za najbolji diplomski/magistarski rad obranjen u prethodnoj godini (2018.);

5. Nagrada „Jaroslav Šidak“ inozemnom povjesničaru/povjesničarki
– dodjeljuje se povjesničarki/povjesničaru iz inozemstva za autorsku knjigu ili značajan doprinos istraživanjima i predavanjima o hrvatskoj povijesti u inozemstvu.

Prijave/prijedloge za nagrade mogu izvršiti povijesni odsjeci/odjeli, istraživački centri HAZU, javni instituti i druge ustanove, udruge, nakladnici, kao i pojedinci.
Prijava/prijedlog se podnosi u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 31. siječnja 2019. te mora sadržavati:
– podatke o predloženiku (životopis i podrobno obrazloženje)
– podatak o vrsti nagrade za koju se nekoga predlaže
– tri primjerka rada za koji se predlaže dodjela nagrade (za nagrade pod br. 2 i 4 obvezno, za ostale nagrade opcionalno; može se dostaviti i pdf rada)
– podatke o predlagatelju i potpis ovlaštene osobe predlagatelja, odnosno predlagatelja.

Prijava/prijedlog se šalje na adresu:
Odbor za dodjelu nagrada na području historiografije
(prof. dr. Damir Agičić / prof. dr. Željko Holjevac)
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb

i mailom: dagicic@ffzg.hrzholjeva@ffzg.hr

Share: