Međunarodni projekt Naša mala knjižnica

Međunarodni projekt Naša mala knjižnica namijenjen je promicanju čitalačke kulture te europskih autora i ilustratora, poznatih i nagrađivanih u svojim zemljama, ali ne i izvan njihovih granica. Projekt je namijenjen školama i vrtićima kako bi se djecu od rane dobi motiviralo na čitanje i kreativno izražavanje, te upoznavanje s europskom književnošću.

Kako bi se autore i njihova djela učinilo vidljivijim, nakladnici uključeni u projekt zajedno odabiru jedno ili dva djela koja će biti dio Naše male knjižnice. Knjige se zatim prevode na jezike učesnika projekta i uključene su u prateće Kreativne knjižice koje se također tiskaju na svih šest jezika. Glavna svrha kreativnih knjižica je motivirati vrtićku i školsku djecu, putem zanimljivih zadataka, na čitanje kvalitetnih knjiga i bolje upoznavanje književnosti zemalja sudionika – Slovenije, Litve, Poljske, Estonije, Latvije i Hrvatske.

Sam projekt aktivno uključuje djecu u aktivnosti nakon čitanja knjiga pa tako djeca razmjenjuju književnog junaka s djecom iz drugih škola, ponekad i druge zemlje. Neke od aktivnosti su i stvaranje čitalačkog kutka, literarno-književni natječaj, čitalački vlakić…

 

Projekt je prije desetak godina započeo KUD Sodobnost International iz Slovenije. Uključile su se Poljska (Ezop), Litva (Nieko rimto), Estonija (Päike ja Pilv), Latvija (LielsunMazs) i Hrvatska (Ibis grafika).

“Naša mala knjižnica: upoznajmo autore i ilustratore” realizira se unutar programa EU Kreativna Europa – potprogram Kultura.

 

Više o projektu, nakladnicima, autorima i aktivnostima pročitajte na nasamalaknjiznica.si

Hrvatsku u projektu predstavlja nakladnička kuća Ibis grafika.

Pogledajte Naša mala knjižnica – Ibis grafika

Davorka Semenić-Premec Poticanje čitanja i razvoj kritičkog mišljenja odvija se i kroz zanimljive EU projekte

 

 

Share: