Zakon o malim poduzećima?

“Prije više od deset godina Europska unija je donijela Zakon o malim poduzećima za Europu (A Small Business Act for Europe) u kojem se inzistira da države članice kod donošenja propisa prvo moraju misliti na male i srednje poduzetnike. Nažalost, izgleda da to nitko nije rekao našem Saboru kao zakonodavnom tijelu i našoj Vladi kao predlagatelju gotovo svih zakona. Zakoni koji se tiču gospodarstva uporno se pišu kao da su svi poduzetnici velika poduzeća kojima nije problem zaposliti ljude čiji je jedini posao osiguravanje zadovoljavanja sve složenijih propisa.” Danko Sučević, novac.jutarnji.hr

 

Tvrtke s jednom ili dvije zaposlene osobe moraju udovoljavati istim zakonskim propisima kao i velike tvrtke. Tako, na primjer, tvrtka s jednom zaposlenom osobom (broj takvih pravnih subjekata u RH prema podacima u članku iznosi 34%) kako bi ispoštovala  Zakon o zaštiti na radu, u istoj osobi/ zaposleniku ima opunomoćenika poslodavca za zaštitu na radu, stručnjaka zaštite na radu (kako bi sve bilo po propisima polaže se ispit u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava) i radnika. Tri u jedan!

 

Članak autora Danka Sučevića “Hitno treba mijenjati zakon o radu i prilagoditi ga potrebama mikro poduzeća” objavljen u rubrici Novac Jutarnjeg lista opisuje situacije s kojima se susreću mikro i mali poduzetnici u svojemu radu poštujući zakonske regulative koje su iste za mikro, male, srednje i velike poduzetnike.

Pročitajte! novac.jutarnji.hr

Share: