Prenosimo: Dan povijesti 17. svibnja 2019. – poziv za sudjelovanje

Tijekom proteklih nekoliko godina Kliofest je prerastao u najvažniju manifestaciju hrvatskih povjesničara i izdavača povijesne literature u zemlji.

Glavni dio programa festivala, okrugli stolovi o važnim, zanimljivim i kontroverznim temama hrvatske historiografije, predstavljanja novih povijesnih knjiga i prikazivanje povijesnih filmova te sajam povijesne knjige održat će se u Zagrebu, u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva i dr. U petak 17. svibnja 2019. bit će priređen Dan povijesti tijekom kojeg će se u brojnim gradovima i drugim mjestima u cijeloj zemlji predstavljati povijesne knjige, susretati njihovi autori i čitatelji, održavati popularna predavanja o temama iz hrvatske i europske/svjetske povijesti, te dodijeliti nagrade za najbolju knjigu o povijesti objavljenu prethodne godine.

U planu je i postavljanje izložbe u suradnji s nekim od muzeja, a važna je sastavnica festivala sajam knjiga na kojemu će se na jednom mjestu predstaviti cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost na povijesne teme. Na prethodnih pet festivala Kliofest sudjelovali su mnogi važni hrvatski izdavači, od najvećih do malih specijaliziranih izdavača, kao i neke javne ustanove.

 

Prenosimo poziv za sudjelovanje

“Poštovana kolegice / poštovani kolega,

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, zajedno s nekoliko suorganizatora (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Društvo za hrvatsku povjesnicu i dr.), priredit će između 14. i 17. svibnja 2019. šesti Festival povijesti Kliofest 2019. Prošle smo godine tijekom održavanja Kliofesta uz Vašu pomoć i pomoć drugih kolegica i kolega u više od dvadeset gradova i mjesta diljem zemlje priredili Dan povijesti – organizirane su različite promocije i manifestacije. Ove nam je godine cilj još i povećati broj mjesta u kojima će se prirediti Dan povijesti te se nadamo da ćete nam u tom pogledu pomoći.

Dan povijesti ove je godine predviđen za petak, 17. svibnja 2019.

Bit će nam, dakle, drago da se i Vi priključite te u svojoj sredini priredite neki događaj koji ima vezu s poviješću odnosno historiografijom – javno predavanje, predstavljanje knjige, razgovor s nekim povjesničarom ili naprosto da otvorite vrata svoje institucije/udruge svim zainteresiranima za povijest.

Ako ste voljni uključiti se u organizaciju Kliofesta, molim da na mail adrese dagicic@ffzg.hr  i kliofest@gmail.com do 25. ožujka 2019. pošaljete točan naslov događaja, kao i mjesto i vrijeme gdje će biti održan.

Vaš će događaj biti predstavljen u programskoj knjižnici te na web portalima koji će pratiti Kliofest.” Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti

Share: