U Rijeci predstavljeni rezultati novog GEM istraživanja “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?” GEM Hrvatska 2018.

Rezultati najnovijeg istraživanja „Global Entrepreneurship Monitor (GEM)“ za Hrvatsku: Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?“, predstavljeni su u srijedu, 15. svibnja 2019. na riječkom Kampusu, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske udruge banaka, pokrovitelja medijske promocije projekta. Pročitajte na hub.hr

U 2018. godini Hrvatska je sudjelovala 17. put u GEM istraživanju, a nositelj istraživanja je CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništvo. Istraživački tim kao i proteklih godina čini grupa istraživača sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pod vodstvom dr.sc. Slavice Singer – voditeljica tima, professor emeritus, voditeljica UNESCO Katedre za poduzetništvo Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

CEPOR od 2002. godine provodi Global Entrepreneurship Monitor (GEM) istraživanje za Hrvatsku. GEM je najveće svjetsko istraživanje poduzetničke aktivnosti, koje je 1999. godine pokrenulo deset najrazvijenijih zemalja, a koje vodi konzorcij nacionalnih timova pod vodstvom London Business School iz Londona i Babson College iz Bostona.

GEM istraživanje prati poduzetničku aktivnost na individualnoj razini (uzorak ispitanika za Hrvatsku: 2000) i poduzetničku okolinu kroz faze poduzetničkog ponašanja (od prepoznavanja poslovnih prilika, preko namjera, do pokretanja i rasta poslovnog pothvata, te izlaska iz poduzetničke aktivnosti) i kroz obilježja poduzetničkog ponašanja (kompetencije, strah od promašaja, društveni status). GEM projekt godišnje objavljuje indikatore ukupne poduzetničke aktivnosti i poduzetničke okoline, u obliku izvještaja globalnih rezultata (svih uključenih zemalja) te izvještajem za svaku pojedinu zemlju. Opširnije na cepor.hr

Publikaciju “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?” GEM Hrvatska 2018. možete preuzeti u pdf verziji na mrežnim stranicama CEPOR-a.

 

 

Share: