Europski izbori u Hrvatskoj / 26. svibnja 2019.

Europski građani izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja 2019. Europski izbori u Hrvatskoj održavaju se u nedjelju, 26. svibnja 2019.

Na Europskim izborima birači u Hrvatskoj izabrat će 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Od 12 izabranih zastupnika, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a. Broj mjesta utvrđen je europskim ugovorima. Pritom se uzima u obzir broj stanovnika svake zemlje, ali manje zemlje dobivaju više mjesta no što bi dobile strogom primjenom proporcionalnosti. Broj zastupnika trenutačno se kreće od šest zastupnika za Maltu, Luksemburg i Cipar do 96 zastupnika za Njemačku.

“Na europskim izborima birate zastupnike za koje želite da vas predstavljaju i štite vaše interese u EU-u. Ne samo da zastupnici rade na novim zakonima i odlučuju o njima, u njihovoj je nadležnosti glasati o novim trgovinskim sporazumima, nadzirati institucije EU-a i potrošnju novca poreznih obveznika, kao i pokretati istrage o konkretnim pitanjima.” www.europarl.europa.eu

Pročitajte više:

Europski parlament www.europarl.europa.eu

Europski parlament Europski izbori 2019. www.europski-izbori.eu

ovaj put glasam – Europski izbori www.ovajputglasam.eu

Europski dokumentacijski centar NSK – Informirajte se o europskim izborima! www.nsk.hr

VERN’ Forum / Održan panel „Zašto nas se (ne)tiču izbori za EU parlament?“ www.vern.hr

 

Share: