12. kolovoz / Međunarodni dan mladih

Generalna skupština UN-a 1999. godine proglasila je  12. kolovoz Međunarodnim danom mladih, a služi kao godišnja proslava uloge mladih ljudi kao bitnih partnera u promjenama i prilikama za podizanje svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju mladi u svijetu. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih je „Transformiranje obrazovanja“.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) međunarodno je istraživanje koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u više od 40 zemalja i regija Europe i svijeta uključujući Hrvatsku. Provodi se više od 30 godina, a u Hrvatskoj od 2002. godine. Nositelj istraživanja u Hrvatskoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Posljedne istraživanje provedeno je 2018. godine kada je globalno anketirano više od 210 000 učenika, od toga 5741 učenik i učenica iz Hrvatske. Uključeni su učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina. Ovo istraživanje pruža uvid u zdravstvena ponašanja učenika ali i u kvalitetu i značajke školskog okruženja kao onoga koje u velikoj mjeri utječe na zdravlje i ponašanje učenika.

Rezultati istraživanja tema vole li učenici i učenice školu, opterećenje školskim obavezama, stavovi i mišljenja učenika o drugim učenicima iz razreda te  stavovi i mišljenja o profesorima u školi dostupni su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Share: