e-Savjetovanja / Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona Ministarstva rada i mirovinskoga sustava otvoreno je do 8. listopada 2019. na stranici e-Savjetovanja. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona donosi:

Prijedlogom zakona propisuju se uvjeti starosne dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu, koje može steći osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Razdoblje u kojem će žene moći ostvarivati pravo na starosnu mirovinu s nižom dobnom granicom, produljuje se do 2029. godine, što je propisano odredbama ovoga Konačnog prijedloga Zakona. Propisuju se i novi uvjeti starosne dobi za stjecanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, koje može steći osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. Razdoblje u kojem će žene moći ostvarivati pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s nižom dobnom granicom, produljuje se do 2029. godine, što je propisano odredbama ovoga Prijedloga zakona.

Predlaže se da pravo na prijevremenu starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik stječe s navršenih 60 godina života i 41 godinom staža osiguranja u efektivnom trajanju. Ovu mirovinu ne može ostvariti osiguranik koji je navršio propisanu starosnu dob za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, kao ni osiguranik koji je tu dob navršio uz sniženje starosne granice.

Smanjuje se polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine sa sadašnjih 0,3% na 0,2% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, odnosno za 2,4% po godini do maksimalno 12% za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Zanima li vas tema uključite se u otvoreno javno savjetovanje do 8. listopada 2019. e-Savjetovanja

 

Share: