Pogled unatrag / O nakladništvu i knjižarstvu iz 2012. godine

Godine 2012., 30. siječnja – 1. veljače, u Goete-Institutu Krotien u Zagrebu održana je međunarodna radionica “Nakladništvo danas” na kojoj su njemački stručnjaci s područja nakladništva kolegama iz Hrvatske i regije predstavili uspješne modele u nakladništvu kako bi im pomogli u prevladavanju brojnih teškoća s kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu. Organizator trodnevnoga skupa bila je Udruga Knjižni blok, europska mreža za promicanje književnosti i knjiga Traduki, Goethe-Institut Kroatien, Frankfurtski sajam knjiga, Leipziški sajam knjiga i Udruga Kurs.

Na skupu su održana predavanja, radionice i diskusije o marketingu za nakladnike, radu zajednica nakladnika i knjižara, pravnim temeljima u nakladništvu, fiksnoj cijeni knjige, PDV-u na knjigu, sajmovima knjiga, distribuciji na međunarodnoj razini i drugom. Sudjelovali su, među ostalima, direktor međunarodnog odjela Frankfurtskog sajma knjiga Tobias Voss i direktor Leipziškog sajma knjiga Oliver Zille, predstavnici Njemačke udruge nakladnika i knjižara te nakladničke scene iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Kosova, Makedonije, BiH, Austrije i Švicarske.

O nakladništvu i knjižarstvu danas možemo razmišljati i čitajući objave s međunarodne radionice “Nakladništvo danas” održane 2012. godine.

Radionica o nakladništvu: knjiga mora biti poželjan proizvod, 1. veljače 2012., culturenet.hr

Njemačka: Nakladnici i knjižari su uvijek u istom čamcu, 1. veljače 2012., culturenet.hr

Skup ‘Nakladništvo danas’ okupio europsku nakladničku elitu, 31. siječnja 2012., culturenet.hr

 

Share: