Etnografski muzej Zagreb / Izložba “Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjige na dlanu”

Izložba pod nazivom “Knjige naših ulica, 100 lica šegrta Hlapića i Knjiga na dlanu” u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Trg Mažuranića 14, otvorena je od 26. studenoga 2019. do 2. siječnja 2020. godine. Izložba se može posjetiti od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

“Udruga “Lastin rep” u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, Udrugom “Pozor” te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 01.12.2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužili su kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također će se postaviti središnja informativna ploča nazvana “Knjigovid” s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.” Više na Etnografski muzej Zagreb

 

Share: