Gradska knjižnica Zadar / Manifestacija „Zadar čita” / 23. – 28. ožujka 2020.

Književnu manifestaciju “Zadar čita” Gradska knjižnica Zadar organizira od 2008. godine. Temeljna misao vodilja manifestacije je promocija domaće književnosti i domaćih autora, pa su tako kroz godine u manifestaciji sudjelovala gotovo sva najveća imena domaće književne scene: Zoran Ferić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Marina Vujčić, Damir Karakaš, Miro Gavran, Veljko Barbieri, i mnogi drugi.

Manifestacija uvijek traje tjedan dana, i u njoj, osim Gradske knjižnice, svake godine svojim programima sudjeluju i mnoge druge ustanove, poput vrtića, škola, sveučilišta, drugih knjižnica, arhiva, muzeja, no također i udruge i pojedinci. Ukupan broj suradnika dosegne u prosjeku 50-60 organizatora, a broj događanja oko 150. Na kraju cijela županija čita i provodi radionice, književne susrete, promocije, predavanja i druge aktivnosti vezane uz knjigu i čitanje.

Manifestacija je svake godine tematski određena, a ove godine tema je „kuća“.  Razne su slike i asocijacije kad čujemo riječ kuća. Kuća je objekt, ali i utočište. Kuća se gradi, a može se i (s)rušiti. Kažemo kako se nigdje ne osjećamo tako dobro kao kod kuće, a Goethe je rekao da je najsretniji, bio kralj ili seljak, ’ko pronađe mir u svojoj kući.

I knjižnicu smatramo kućom; kućom pisane riječi, kućom znanja, kućom knjiga, kućom ugodnog boravka. U književnosti je kuća bila čest motiv autorima. Od „Ježeve kućice“ i kuće koju su imali „Stanari u slonu“, „Tri praščića“ do Ibsenove „Lutkine kuće“, Andrićeve „Kuće na osami“ i „Kuće“ Ivice Ivaniševića.

Prijave za sudjelovanje otvorene su do 28. veljače 2020.

Zadar čita 2020. održava se od 23. do 28. ožujka 2020.

Izvor: Gradska knjižnica Zadar

 

Share: