Vikend teme / Nedjelja, 5. travnja 2020.

razglednica, dopisna poštanska karta sa slikom, fotografijom, crtežom, reklamom i sl. na poleđini. Nakon uvođenja dopisnica, prve razglednice (oslikane dopisnice) započele su se objavljivati u Beču 1870-ih. Kvalitetnija reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije pridonijeli su u XX. st. procvatu industrijske proizvodnje razglednica, koje su danas tražene i kao suvenir i predmet kolekcionarskih zbirki. www.enciklopedija.hr

Moj Zagreb, tak imam te rad, monografija posvećena razglednicama Zagreba na 328 stranica tvrdo ukoričene knjige, formata 33 x 25 cm, donosi trojezične tekstove (hrvatski, engleski, njemački) i pregršt razglednica grada Zagreba od kojih su neke stare i više od stotinu godina.

“Kada se pojavila prva zagrebačka razglednica nije moguće ustanoviti, dok bi to znatno lakše bilo za najstariju sačuvanu zagrebačku razglednicu. Poznata je razglednica iz 1894. godine, a vjerojatno postoji i starija. (…) O prvim razglednicama treba napomenuti da tadašnji način tiska (početkom devedesetih godina prošlog stoljeća) nije omogućavao da se fotografije kvalitetno reproduciraju, nego su prema fotografijama rađeni crteži, te su se onda oni reproducirali. Zbog toga su prve razglednice u stvari bile crteži rađeni po fotografijama, naknadno obojeni i štampani najčešće tehnikom litografije.”

Moj Zagreb, tak imam te rad. Mein Zagreb. My Zagreb; Suzana Leček et al.; Duplo P, Laurana, Libar; Zagreb, 2006.

Share: