Život u izolaciji

Tema mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije koronavirusa (i potresa u Zagrebu) sve je češća što izolacija dulje traje. Privredni vjesnik objavio je 12. travnja članak naziva: Pomozite ljudima oko sebe da se lakše nose s krizom izazvanom pandemijom. 

Unicef Hrvatska nudi slikovnicu sa savjetima kako objasniti koronavirus najmlađoj djeci.

“Kako djeci objasniti sve ovo što se događa oko nas? Profesorica iz Rijeke prevela je vrijedan priručnik” naslov je članka objavljenog u Novom listu (autorica Kim Cuculić) u kojemu se govori o prijevodu knjige “Something Strange Happened In My City” autorice Shu-Chen »Jenny« Yen s Odsjeka za dječju i adolescentnu psihologiju Sveučilišta u Kaliforniji. Knjižica “Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu” namijenjena je djeci od 3 do 8 godina. Knjigu je na hrvatski jezik prevela i prilagodila izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci. Pročitajte u Novom listu.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba donosi publikaciju 50 aktivnosti za cijelu obitelj #ostani doma

“Ovakve okolnosti drastično promijenjene svakodnevice (potres + pandemija COVID-19), uz sveprisutan dojam da se gubi svijet kakvog poznajemo, utječu na sve ljude, bez obzira na dob, spol, rasu, rod. Ovo od svih zahtijeva dodatnu psihički snagu i energiju potrebnu za prilagodbu na novonastale okolnosti.” navodi se u člankuNeposredna i akutna stresna reakcija u doba globalne pandemije i elementarnih nepogoda: Kako si pomoći?” Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Stručne savjete o tome kako se nositi s ovom situacijom te kako smanjiti razinu tjeskobe svakodnevno  pružaju i psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Osam telefonskih linija namijenjeno je svim osobama koje osjećaju potrebu za psihološkom pomoći u novonastaloj situaciji.

 

Share: