Gradska knjižnica i čitaonica Pula / Fotonatječaj Bloomsday u Puli

Gradska knjižnica i čitaonica Pula provodi fotografski natječaj pod nazivom Bloomsday u Puli na temu „#kartolinaizpule #pulauprolazu“. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2020.

Na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Pula navodi se da je Bloomsday popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce intimno upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana Uliks. U svom je dobrovoljnom izgnanstvu živio jedno vrijeme u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica) te radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u mladosti. James i Nora u Pulu su stigli 30. listopada brodom iz Trsta. U školi stranih jezika radio je do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole.

Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli tradicionalno obilježava raznovrsnim programima. Knjižnica kao gradsko kulturno, obrazovno i informacijsko središte te promicatelj kulture čitanja u povodu obilježavanja Bloomsdayja objavljuje fotografski natječaj s ciljem promicanja kulture čitanja i populariziranja važnosti knjige.

Više o natječaju – Gradska knjižnica i čitaonica Pula

 

Share: