Dana 9. lipnja obilježen je Dan hrvatskih bibliobusa

U utorak, 9. lipnja obilježen je Dan hrvatskih bibliobusa.

Tom prigodom na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižnjičarskog društva objavljene su poruke knjižničarske zajednice. Objavu prenosimo u cjelosti.

“U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus, 9. lipnja obilježava se, od 2019. godine, kao Dan hrvatskih bibliobusa. Nacionalnim Danom hrvatskih bibliobusa slavimo jednu od mnogih važnih i nezamjenjivih usluga koje naše narodne knjižnice nude građanima – uslugu pokretnih knjižnica.

Povodom Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica želi prenijeti sljedeće poruke:

* Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama. Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.

* Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti. Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete ukidanjem bibliobusnih službi.”

Više o obilježavanju Dana hrvatskih bibliobusa – Hrvatsko knjižničarsko društvo

#volimčitati

#volimbibliobus

#srećajeputujućaknjižnica

#hrvatskoknjižničarskodruštvo

#komisijazapokretneknjižnice

 

Share: