21. veljače / Međunarodni dan materinskoga jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

Prema njihovim podatcima, gotovo 43% od postojećih 6000 jezika je pod prijetnjom izumiranja u jeku globalizacije, te otprilike jedan jezik nestane svaka dva tjedna. Izumiranja jezika znače gubitak velikih dijelova kulturne i intelektualne baštine. U kontekstu globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG), obrazovanje na materinjem jeziku ključno je u ostvarivanju ciljeva 4.6 i 4.7 kojima se doprinosi cilju 4 – „Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnost cjeloživotnog učenja“.

Tema Međunarodnog dana materinskoga jezika 2021., „ Poticanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo “, prepoznaje da jezici i višejezičnost mogu unaprijediti uključivanje, a ciljevi održivog razvoja usredotočeni su na to da nikoga ne ostavljaju za sobom. UNESCO vjeruje da obrazovanje, temeljeno na prvom jeziku ili materinjem jeziku, mora započeti od ranih godina jer je briga i obrazovanje u ranom djetinjstvu temelj učenja.

https://en.unesco.org/commemorations/motherlanguageday

Međunarodni dan materinjeg jezika

 

 

 

Share: