Dana 17. 6. 2021. održana je svečanost dodjele “Nagrade Vladimir Nazor” za 2020. godinu

Dana 17. lipnja 2021. održana je svečanost povodom dodjele najvišeg državnog priznanja na području kulture i umjetnosti – Nagrade Vladimir Nazor za 2020. godinu.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je na Hrvatskoj radio televiziji najviša hrvatska državna priznanja, nagrade „Vladimir Nazor“ istaknutim umjetnicima u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Dobitnici Nagrade za životno djelo su: Dubravka Oraić Tolić za književnost, Sretna Meštrović za glazbu, Branko Ivanda za filmsku umjetnost, Branka Cvitković za kazališnu umjetnost, Juraj Dobrović za likovne i primijenjene umjetnosti i Vinko Uhlik u kategoriji arhitekture i urbanizma.

U kategoriji godišnjih Nagrada dobitnici su: za književnost Marko Gregur za roman Vošicki, za glazbu Valentina Fijačko Kobić za operne i koncertne nastupe u 2020. godini, za filmsku umjetnost Danilo Šerbedžija za film Tereza 37, za kazališnu umjetnost Doris Šarić-Kukuljica za ulogu Elze u drami Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, Zagrebačko kazalište mladih, za likovne i primijenjene umjetnosti Zlatko Kopljar za izložbu Tenebroso u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu te u kategoriji arhitekture i urbanizma Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

“Nagradu Vladimir Nazor” dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor od 1959. do 2020. godine – Ministarstvo kulture i medija

 

Share: