Noć knjige / Rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu

U petak, 22. travnja u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svečano je otvorena jedanaesta Noć knjige. www.nsk.hr

Organizatori Noći knjige, jedanaestu godinu zaredom, naručili su istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj – kao rekapitulaciju stanja u društvu kada su u pitanju knjiga i čitanje. Istraživanje je provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika reprezentativnih po dobi, spolu i regiji za populaciju Republike Hrvatske, u razdoblju od 1. do 18. ožujka 2022. godine. Korišten je višeetapni stratificirani uzorak te metodologija osobnog intervjuiranja u kućanstvima (CAPI).

Istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj pokazalo je da je u prethodnih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo svega 42 posto građana Hrvatske, što je tri posto manje u odnosu na prošlu godinu i čak sedam posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Najveći postotak čitača knjige posuđuje u knjižnicama (43 posto). Knjige kupuje 36 posto građana, 29 posto ih posuđuje od prijatelja, a 21 posto građana knjigu dobiva na dar.

Istraživanje tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj može se preuzeti na mrežnim stranicama Noći knjige.

 

Share: