Izložba „50 godina istrorumunjskog jezika: od oxfordske Hurrenove zbirke do ISTROX projekta“ / Novigrad, 26. 6. – 24. 8. 2022.

Novigradski Muzej Lapidarium u suradnji s Istraživačkim centrom za romansku lingvistiku sa Sveučilišta u Oxfordu organizira izložbu „50 godina istrorumunjskog jezika: od oxfordske Hurrenove zbirke do ISTROX projekta“ koja će biti otvorena u nedjelju, 26. lipnja u 20 sati u zgradi muzeja.

Izložba će biti otvorena od 26. lipnja do 24. kolovoza 2022.

Muzej-Museo Lapidarium Novigrad

Projekt ISTROX provodi od 2018. godine Fakultet za lingvistiku, filologiju i fonetiku Sveučilišta u Oxfordu. Znanstveni projekt spaja lingvistička istraživanja s uključivanjem istrorumunjske  zajednice kroz terenski rad u Istri, SAD-u i Australije, te analizama, transkripcijama i rada na metapodacima i internetskim platformama. Istrorumunjski vjerojatno je najmanje istraženi živući romanski jezik te su stoga njegova fonologija, morfologija, sintaksa i leksikon od velikog zanimanja za akademsku lingvističku zajednicu, osobito onu koja se bavi romanskim jezicima. Projekt se temelji na analizi neobjavljenog lingvističkog materija sakupljenog od Tonyja Hurrena.

Izvor i više informacija: kulturistra.hr

 

Share: