O povijesnom razvoju nogometa u Hrvatskoj iz knjige “Lopta je okrugla jer je takav propis”

“U razdoblju kada dolazi do pojave nogometa i njegovih prvih organizacijskih oblika u Hrvatskoj, područje današnje Republike Hrvatske bilo je u sastavu Austro-Ugarske Monarhije. (…) Prve nogometne aktivnosti na području današnje Hrvatske upražnjavali su Britanci koji su se ovdje zatekli poslom ili su bili dio posada brodova koji su uplovljavali u hrvatske luke. (…) Godine 1873. dovršeni su radovi na željezničkoj pruzi Rijeka-Karlovac, na čijoj su izgradnji sudjelovali i engleski inženjeri i drugi stručnjaci. Povodom toga događaja odigrali su u listopadu iste godine u Rijeci javnu nogometnu utakmicu momčad Riječkog tehničkog zavoda, za koji su nastupili Britanci i momčad Mađarske državne željeznice. Smatra se da je to prva javna nogometna utakmica odigrana na hrvatskom području.

Prva utakmica u Hrvatskoj u kojoj je sudjelovalo i domaće stanovništvo odigrana je 1880. godine u Županji između radnika Tvornice tanina u kojoj su igrali engleski i hrvatski radnici te tvornice. (…) Dana 28. listopada 1906. u Zagrebu je odigrana prva međuklupska utakmica. Nastupili su PNIŠK Zagreb i HAŠK, a igralo se na klizalištu na Zapadnom perivoju, današnjem Mažuranićevom trgu.”

Vladimir Iveta, Lopta je okrugla jer je takav propis. Povijest nogometne organizacije, Srednja Europa, Zagreb, 2022. Str. 137-139.

Share: