Dvojno iskazivanje cijena u kuni i euru do 31. 12. 2023.

Ministarstvo financija u članku “Od 1. siječnja 2023. euro je službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj” pojašnjava dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima:

Dvojno iskazivanje tj. istovremeno iskazivanje cijena u kuni i euru je obveza koja je u Republici Hrvatskoj započela od 5. rujna 2022. i ta će obveza trajati sve do kraja 2023. godine. To je ključni mehanizam zaštite potrošača u procesu zamjene hrvatske kune eurom pa u svrhu informiranja potrošača:

  • od početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. od 5. rujna 2022. do dana uvođenja eura tj. do 1. siječnja 2023. cijena koja se naplaćivala u kunama morala je biti preračunata i istaknuta i u euru.
  • od dana uvođenja eura tj. od 1. siječnja 2023. pa do završetka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja tj. do 31. prosinca 2023. cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i istaknuta i u kuni.

Dakle, računi koji se izdaju od 1. siječnja 2023. iskazuju se u euru, na način da su u euru iskazane i sve njihove stavke, a samo se ukupan iznos informativno iskazuje i u kunama uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje utvrđenih u Zakonu o uvođenju eura.

Pročitajte više: Ministarstvo financija

 

Share: