Otvorenje Festivala povijesti Kliofest i program prvoga dana / NSK, 16. 5. 2023.

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvara deseti festival povijesti – Kliofest 2023.

Uoči otvorenja Kliofesta održat će se predstavljanje izložbe izložbe Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta.

Na programu su danas dva okrugla stola: Seljačka buna 1573. – kako se sjećamo? i Suživot grada i tvornica. Razvoj industrije i njezin utjecaj na urbane sredine u industrijskom i postindustrijskom razdoblju.

Održat će se jedanaest predstavljanja knjiga, u izdanju Akademske knjige, Novi Sad, TIM pressa, Srednje Europe, Leykam Internationala, Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Routledga, Latina et graeca, Disputa i Sveučilišta Jurja Dobrile, Pula.

IGOS će predstaviti istraživačku grupu za proučavanje 18. stoljeća u hrvatskim zemljama, održat će se predavanje u povodu osamdesete obljetnice ustanka u varšavskom getu te razgovor na temu Nestale države, od Mletačke Republike do Habsburškog Carstva.

U holu NSK mogu se ragledati četiri izložbe.

Programi Kliofesta u NSK održavaju se na dvije pozornice od 11 do 19 sati.

Prodajni dio sajma knjiga u holu NSK, u kojemu samostalno ili na zajedničkom štandu sudjeluje 49 nakladnika, otvoren je od 10 do 19 sati.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se okrugli stol Susret prošlosti i suvremena tehnologije: primjena digitalne humanistike u historijskoj analizi. Okrugli stol Obrazovanje – jučer i sutra. Povodom knjige “Sjene uspjeha” održat će se online.

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Kliofest Osijek, održat će se predavanje Povijest nogometa u Osijeku u 20. stoljeću – SK Slavija i pitanje početka organiziranog igranja nogometa.

Program događanja dostupan je na poveznici kliofest-2023-program.

 

 

Share: