Ministarstvo kulture i medija / Objava poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2024. godini

Ministarstvo kulture i medija objavilo je 1. veljače 2024.:

Poziv narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B u 2024. godini, s rokom prijave do 28. veljače

i

Javni poziv nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini, s rokovima za prijavu 20. ožujka, 20. svibnja, 10. rujna i 20. listopada.

Kako bi se cijeli proces u 2024. godini dinamizirao knjižnicama će se u ožujku dodijeliti i isplatiti sredstva za cijelu godinu, a nakladnici će prijavljivati svoje nove knjige koje će Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost vrednovati u četiri navrata tijekom godine, odnosno četiri puta će se objaviti i dopuniti popisi A i B. Knjižnice će tijekom godine unositi podatke o otkupljenim knjigama odmah po inventarizaciji, a privremena će se izvješća o tijeku otkupa objavljivati više puta godišnje, dok će knjižnice do 15. prosinca predati jedinstveno završno izvješće zaključivanjem popisa knjiga kupljenih odobrenim namjenskim sredstvima. Nakladnicima će se rok za prijavu novih izdanja koja predlažu za otkup pomaknuti na 20. listopada kako bi se zadnja dopuna popisa A i B objavila do 5. studenoga, odnosno prije otvaranja najvećih sajmova knjiga.

Ministarstvo kulture i medija