XI. Festival povijesti Kliofest / Zagreb, 6. – 16. 5. 2024.

XI. Festival povijesti Kliofest održava se u Zagrebu od 6. do 16. svibnja 2024. – središnja događanja održavaju se od 7. do 10. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Glavni dio programa odvija se na dvije pozornice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, nekoliko promocija knjiga održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a filmovi će biti prikazani u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

Svi programi namijenjeni su povjesničarima i svima koje povijest zanima. Ulaz na sva događanja je besplatan i nisu potrebne prethodne najave.

Na prodajnim štandovima knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika. Središnji štand s knjigama nakladnika iz Hrvatske i inozemstva organizira Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović.

Program Kliofesta od utorka, 7. svibnja, do petka, 10. svibnja donosi:

  • 4 okrugla stola posvećena obljetnicama: jedan 500. obljetnici smrti Marka Marulića, drugi 150. obljetnici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu, treći 50. obljetnici Ustava SFRJ iz 1974. godine, a na četvrtom će se diskutirati o deset godina od obljetničke godine početka Prvoga svjetskog rata i što se u hrvatskoj historiografiji promijenilo u odnosu na istraživanja i viđenja toga prvog velikog svjetskog ratnog sukoba.
  • 35 predstavljanja knjiga u izdanju Disputa, Srednje Europe, Art Humanities Leeds, FF Press i Grad Novalja, Muzej arheoloških spomenika u Splitu, Hrvatska sveučilišna naklada, FF Press i Hrvatsko društvo za britanske studije, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Školska knjiga, Plejada, Hrvatska sveučilišna naklada i Udruga HVIDR-a Imotski, Hrvatsko akademsko društvo Subotica, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Routledge, Hrvatski državni arhiv, Udruženje za modernu historiju, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu – Institut za historiju i Historijski arhiv Sarajevo, Naklada Ljevak, Institut za suvremenu povijest u Ljubljani, Pkejada – Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Muzej grada Zagreba
  • 8 tribina
  • 3 predavanja
  • znanstveni kolokvij (FFZG)
  • 6 izložbi – NSK (Ususret 150 godina – Matija Mesić, prvi rektor Sveučilišta u Zagrebu; Prva dva desetljeća Sveučilišta u Zagrebu – u povodu 150. obljetnice osnutka; Rapalska granica, četvrt stoljeća postojanja i stoljeće nasljeđa i sjećanja; The Legocy of a Carnation), FFZG (Poljaci u Hrvatskoj), HNK (od 13. do 16. 5. 2024, Između slave i zaborava: Lea Deutsch – čudo od djeteta i žrtva Holokausta)
  • 2 filma (Poljska kulturna udruga Mikolaj Kopernik)
  • Kviz Kliotest (Caffe bar Spunk)
  • radionice za učenike osnovnih i srednjih škola (u suradnji s Muzejom seljačke bune i gimnazijskim profesorom Hanom Uzeirbegovićem)

Detaljan program događanja može se preuzeti na www.kliofest.hr

I ove će godine program festivala djelomice biti prenošen preko Youtube kanala, zahvaljujući studentima i profesorima Sveučilišta VERN.

Organizatori Kliofesta su Udruga Kliofest, Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Društvo za hrvatsku povjesnicu. Suorganizatori: Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljska kulturna udruga Mikolaj Kopernik, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

https://www.facebook.com/kliofest

 

Share: