6. lipnja 2019. – Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja / “Izvješće o statusu povreda prava intelektualnog vlasništva za 2019. godinu – Zašto su prava intelektualnog vlasništva važna, povrede prava intelektualnog vlasništva i borba protiv krivotvorenja i piratstva”

Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja obilježava se od 1998. godine u lipnju svake godine na inicijativu Svjetske mreže protiv krivotvorina (Global Anti-Counterfeiting Network (GACG)) kako bi se podigla javna svijest o šteti koja nastaje krivotvorenjem. Ove godine Svjetski dan borbe protiv krivotvorenja obilježava se 6. lipnja 2019.

Stop krivotvorinama i piratstvu – zajednička stranica koordinacijskih tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj na svojim mrežnim stranicama donosi Izvješće o statusu povreda prava intelektualnog vlasništva za 2019. godinu – Zašto su prava intelektualnog vlasništva važna, povrede prava intelektualnog vlasništva i borba protiv krivotvorenja i piratstva koje je povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). 

“U studiji provedenoj u suradnji s Europskim patentnim uredom (EPO) utvrđeno je da industrije koje intenzivno koriste prava intelektualnog vlasništva ostvaruju 42% gospodarskog učinka Europske unije i čine 28% u ukupnoj zaposlenosti u Europskoj uniji te bilježe trgovinski suficit. Plaće zaposlenika koji rade u ovim industrijama čak su za 46% veće nego u drugim industrijskim sektorima.
Prema podacima EUIPO-a, godišnji gubitak koji nastaje kao izravna posljedica krivotvorenja i piratstva u 11 gospodarskih sektora u Europskoj uniji iznosi 55 982 milijuna eura, što čini 7,4% od ukupne prodaje u tim sektorima. S obzirom na to da zakoniti proizvođači proizvode manje nego što bi proizvodili kad ne bi bilo krivotvorenja, pa zapošljavaju i manje radnika, u tim se sektorima izravno gubi približno 468 000 radnih mjesta.” www.stop-krivotvorinama-i-piratstvu.hr

 

 

Share: