Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta / Održana prva radionica za uvođenje mehanizma ranog otkrivanja krize kod malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izvještava o održavanju prve radionice za uvođenje mehanizma ranog otkrivanja krize kod malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj. Radionica je održana 3. srpnja 2019. i na njoj su uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG BICRO), Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva financija, Porezne uprave, FINA-e, Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatske udruge banaka.

Ministarstvo navodi da je Vijeće EU 6. lipnja 2019. godine donijelo Direktivu o okvirima za preventivno restrukturiranje, pružanju druge prilike i mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka koji se odnose na restrukturiranje, insolventnost i otpust duga sukladno kojoj se između ostalog propisuje da su države članice dužne osigurati poduzetnicima pristup alatima za rano upozoravanje koji mogu otkriti teškoće u poslovanju i pomoći im u restrukturiranju u ranoj fazi.

Na razini EU mehanizmi su uspostavljeni u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj i Grčkoj te je u razdoblju od 2017.- 2019. godine kroz ovaj mehanizam obuhvaćeno više od 2500 malih i srednjih poduzeća. Hrvatska je uz Finsku, Litvu i Sloveniju, u takozvanom „drugom valu“, uključena u Projekt Early Warning (EWE).

Pročitajte više na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

 

Share: