Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige / Ivanić-Grad, 15. 10. 2020.

Jučer je u novobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad uz poruke o društvenoj vrijednosti kulture čitanja svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige, manifestacija posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, koja se 26. godinu za redom održava od 15. listopada do 15. studenoga.

Svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige tradicionalno se održava u obnovljenim, preuređenim ili novootvorenim knjižnicama, kako bi se time i na simboličan način ukazalo na potrebu za promicanjem kulture čitanja, ali i na potrebu za jačanjem mreže narodnih knjižnica kao jednog od najbolje funkcionirajućih kulturnih sustava u RH. Naglasak manifestacije je na knjižnice kao posrednika između knjige i njezinih čitatelja, jer upravo su knjižničari ključna karika u pronalasku prave knjige za svakoga čitatelja, a s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja za naš osobni, ali i cjelokupni društveni razvoj. www.culturenet.hr

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine odvija pod motom Razlistaj se! održat će se gotovo 1700 programa diljem Hrvatske. Razlistaj se! moto je pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige su Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice, ove godine pod nazivom Istraživači planeta Z; Čitateljski maraton, pod nazivom Minuta za čitanje, i Dan hrvatskih knjižnica.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže. Obilježavanjem ovoga dana želi se istaknuti važnost svih vrsta knjižnica u Hrvatskoj – školskih, narodnih, sveučilišnih i specijalnih.

Svake se godine na Dan hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici dodjeljuje priznanje Knjižnica godine. Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.

Organizator Mjeseca hrvatske knjige su Knjižnice Grada Zagreba (KGZ), a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

Više o Mjesecu hrvatske knjige – www.mhk.hr

Share: