BENJA 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020 / 23. – 30. 11. 2020.

U okviru projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci se od 23. do 30. studenoga 2020. održava manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020. Manifestacija se održava tijekom tjedan dana na više lokacija: u Palači šećerane, u Art kinu, na Korzu, u Sveučilišnoj knjižnici.

Izložba je posvećena modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine. Plakati će prikazati životni put poznatoga hrvatskoga glagoljaškoga humanista Benje, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare. Središnji i najvažniji dio izložbe čini pregled knjiga otisnutih u toj tiskari.

Posjetitelje očekuje i demonstracija rada tiskarske preše u Muzeju grada Rijeke/Palači Šećerane, prvi od tri susreta u sklopu Male škole glagoljice, dva dokumentarna filma redatelja Bernardina Modrića u Art kinu: „Šimun Kožičić Benja“ i „AZ, Branko pridivkom Fučić“, četiri predavanja i okrugli stol u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, u prostoru izložbe Glagoljica, te u više termina program „Glagoljica i 3D: demonstracija rada 3D printera“ u prostoru Palače šećerane.

Pročitajte više – https://rijeka2020.eu/najavljena-manifestacija-benja-2-0-tjedan-glagoljice-rijeka-2020/

 

Share: