2. travanj 2019. / Međunarodni dan dječje knjige i 6. obljetnica kampanje “Čitaj mi”

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine 2. travnja, na dan rođenja Hansa Christiana Andersena,  kako bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

 

Kampanja “Čitaj mi!” pokrenuta je 2013. godine, u Europskoj godini čitanja naglas. Organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF Hrvatska, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

U sklopu kampanje “Čitaj mi!” pokrenuta je i internetska stranica www.citajmi.info, posvećena roditeljima i svima koji su svjesni važnosti čitanja djeci od rođenja. Stranica sadržava informacije o tome zašto je važno djeci čitati naglas, materijale koje mogu preuzeti svi koji žele promicati čitanje naglas djeci od rođenja, nagradni natječaj koji podržavaju nakladnici svojim izdanjima za najmlađu djecu, listu vrijednih slikovnica za pojedinu dob djeteta te mnoge druge korisne sadržaje. Čitaj mi!

 

 

 

Share: