Festival povijesti Kliofest 2019.

U utorak, 14. svibnja 2019. u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu mimohodom i smjenom straže banskih postrojbi 1. i 2. banske krajiške pješačke pukovnije svečano je otvoren šesti Festival povijesti Kliofest 2019.

U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice pedesetak nakladnika iz Hrvatske i nekoliko iz inozemstva izložilo je svoja izdanja, desetak nakladnika samostalno te ostali na zajedničkom izložbenom mjestu Kliofesta koji vodi Knjižara Dominović.

Održana su tri okrugla stola “Osvajanje svemira i tehnološki razvoj u doba Hladnoga rata – pola stoljeća od iskrcavanja čovjeka na Mjesec (1969-2019); Gradovi u pokretu – postosmansko nasljeđe: Ankara, Istanbul, Beograd i Sarajevo u međuraću i okrugli stol Banovina Hrvatska – U povodu osamdeset godina od sporazuma Cvetković-Maček 1939-2019.

Predstavljene su knjige Čovjek i prostor, čovjek u okolišu (Meridijani), Dalmacija u međuratnom razdoblju 1918.-1942. (Leykam International), Zagreb u objektivu Petra Gunjače (Mala zvona), Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (Priručnik za učitelje i nastavnike), predstavljanje novih izdanja Instituta Latina et Graeca: Ksenofont, O zapovijedniku konjice i August -Kronologija život prvog rimskog cara, Povijest starog Rima (Školska knjiga), te novi ulomak Lumbardske psefizme – Sažetak o otkriću (Jelena Marohnić i Hrvoje Potrebica).

Predstavljen je projekt Gladijatori / Culsperience: povijest svakodnevice kao faktor održivog turizma.

U holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice postavljene su četiri izložbe, dok je po jedna izložba postavljena u auli Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u auli Hrvatskog državnog arhiva i Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

U Kinu Tuškanac održana je projekcija filma Duh vremena Lordana Zafranovića i razgovor s redateljem.

Danas, u srijedu 15. svibnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se dva okrugla stola, predstavljanje radionice Pustolovna tvrđa u Osijeku – potraga za blagom, predstavljanje didaktičke igre Putovima zavičaja, Državni arhiv u Vukovaru i predstavljanje projekta Pariška faza Bukovčeva rada.

Tijekom dana održat će se dvanaest promocija knjiga nakladnika: Vuković i Runjić, Srednja Europa, Udruženje za modernu historiju Sarajevo, University Press Sarajevo, Hrvatski državni arhiv, Institut Ivo Pilar i Državni arhiv u Pazinu, Plejada i Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskoga instituta za povijest, Buybook, Hrvatska sveučilišna naklada i Zavod za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Navedene promocije održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U Knjižnici Bogdana Ogrizovića knjigu će predstaviti Hrvatski institut za povijest.

U Spunku u 19.30 započinje povijesni kviz Kliotest.

Više o programu i terminima održavanja pročitajte na www.kliofest.org

Kliofest u ostalim gradovima:

Državni arhiv u Pazinu

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru

Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci

…….

 

 

Share: