Festival povijesti Kliofest – okrugli stolovi, predstavljanja knjiga, tribine, izložbe, prodajni sajam knjiga / 16. – 19. 5. 2023.

Deseti festival povijesti – Kliofest 2023. održava se od 16. do 19. svibnja s glavnim dijelom programa  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, jedna u Knjižari Fraktura, a jedno predavanje, posvećeno poljsko-ukrajinskim odnosima u prošlosti i danas, u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik. Tijekom četiri dana održavanja Kliofest za sve zainteresirane donosi 11 okruglih stolova, 40 predstavljanja knjiga, časopisa i zbornika, dvije tribine, predstavljanja institucija, znanstveni kolokvij i četiri izložbe. Kliofest – udruga za promicanje kulture povijesti poziva sve zainteresirane građane da posjete Kliofest i sudjeluju u događanjima. Program događanja dostupan je na poveznici kliofest.hr

Od 11 okruglih stolova dva su posvećena kulturi sjećanja, na početku i kraju Kliofesta: prvi sjećanju na Seljačku bunu 1573, drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi; dva se odnose na pitanja obrazovanja odnosno poučavanja povijesti, jedan primjeni digitalne humanistike u povijesnim istraživanjima, jedan uporabi fotografije u humanističkim znanostima; tu je i okrugli stol o časopisu povjesničara umjetnosti Peristil, a govorit će se i o problematici intelektualne povijesti žena ili pak o tom kako pisati povijest Jugoslavije, te napokon o novim pogledima na filozofa Martina Heideggera.

U holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice bit će postavljene izložbe Gubec: razbojnik ili velikan, Muzej seljačkih buna; autorice Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen; Između slave i zaborava: Lea Deutsch – čudo od djeteta i žrvtva Holokausta; The Moses Mendelssohn Center for European-Jewish Studies / Srednja Europa / Kliofest, udruga za promicanje kulture povijesti; autori Martina Bitunjac i Damir Agičić; Milovan Gavazzi etnolog/fotograf u zajednici, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakuleta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim etnološkim društvom; autori: Tihana Petrović Leš, Tihana Rubić, Sanja Grković i Ivan Grkeš; Đuro Đaković: Portreti rada, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje / Muzej Brodskog Posavlja / Turistička zajednica grada Slavonskog Broda / Grad Slavonski Brod; autorice: Ana Rajković Pejić i Uršula Bešlić.

U holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice održavat će se prodajni sajam knjiga iz područja povijesti, humanistke i srodnih znanosti. Dio nakladnika nastupa samostalno, dio u sklopu zajedničkog štanda koji organizira Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović.

 

Organizatori Kliofesta su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Udruga Kliofest, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Suorganizatori: Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Kliofest se održava uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA.

https://www.kliofest.hr/

Facebook

Instagram

YouTube

 

Share: