Institut za razvoj i međunarodne odnose – IRMO / Publikacija “”Vodič za radnike u digitalnoj ekonomiji Hrvatske”

“Digitalizacija transformira poslovanje i svijet rada tako što redefinira granice proizvodnje, potrošnje i distribucije. To donosi brojne prednosti ali i nedostatke kako za radnike tako i za poslodavce. U prošlosti su industrijske revolucije donosile više socijalne sigurnosti i zaposlenost, no nije jasno hoće li tako biti i s industrijskom revolucijom 4.0. Ona je za sada donijela veliku polarizaciju na tržištu rada između kategorije radnika koji se lako zapošljavaju s jedne i radnika koji sve teže pronalaze posao s druge strane.” Hrvoje Butković, Vodič za radnike u digitalnoj ekonomiji Hrvatske, IRMO, Zagreb 2019.

Institut za razvoj i međunarodne odnose – IRMO objavio je publikaciju “Vodič za radnike u digitalnoj ekonomiji Hrvatske”, autor publikacije Hrvoje Butković, koji je nastao kao rezultat istraživanja provedenih u Hrvatskoj u sklopu projekta „Prilagodba industrijskih odnosa novim oblicima rada“ (veljača 2018. – srpanj 2019.). Autor je u projektu analizirao rasprostranjenost i potencijalni rast novih oblika rada i digitalne ekonomije u pet novih država članica EU-a (Bugarska, Češka, Hrvatska, Poljska i Rumunjska) i jednoj državi kandidatkinji (Sjeverna Makedonija).

“Glavni cilj projekta bio je proširiti spoznaje o učincima novih oblika rada i digitalizacije ekonomije u analiziranim državama na tržište rada i industrijske odnose te time dati doprinos unaprjeđenju institucionalnih i regulacijskih sustava. Na taj način nastojalo se stvoriti analitičku osnovu za konstruktivno suočavanje s vidljivim rizicima digitalizacije kao što su gospodarski rast bez rasta zaposlenosti, nestajanje poslova srednje razine kvalifikacija, slabljenje industrijskih odnosa itd.”. Publikaciju “Vodič za radnike u digitalnoj ekonomiji Hrvatske” možete pročitati na www.irmo.hr

 

Share: