Projekt “Natura obscura – knjige na planine” / Planinarsko društvo Izletnik i KGZ Knjižnica Marije Jurić Zagorke

KGZ Knjižnica Marije Jurić Zagorke i Planinarsko društvo Izletnik pozivaju sve zainteresirane da se uključe u projekt “Natura obscura – knjige na planine” koji za cilj ima popularizaciju čitanja i dostupnost knjige na nekonvencionalnim mjestima, koja su zapravo vrlo pogodna za uživanje u čitanju, kao što su planinarski domovi, planinarske kuće i planinarska skloništa.

Knjižnice grada Zagreba, pod čiju mrežu spada i Knjižnica Marije Jurić Zagorke, su u cilju poticanja čitanja i cjeloživotnog učenja već provodile projekte opremanja mini knjižnica u raznim ustanovama poput dječjih vrtića, kliničkih bolničkih centara te domova za starije i nemoćne osobe. Slijedom takvih dosadašnjih aktivnosti nastala je suradnja Planinarskog društva Izletnik i Knjižnice Marije Jurić Zagorke u opremanju mini knjižnica planinarskih domova. Inicijatorica projekta je Vlatka Sambolec, knjižničarka i članica Planinarskog društva Izletnik.

Ideja projekta je opskrbiti što veći broj planinarskih domova knjigama, koje se sakupljaju u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. U sakupljanju knjiga sudjeluju članovi planinarskog društva, kao i šira zainteresirana javnost. Prvi planinarski dom koji se oprema je Risnjak na Medvednici. Sakupljanje knjiga traje do subote 23. ožujka. 2019. kada će se održati i kratki planinarski izlet u organizaciji PD Izletnika, koji započinje sakupljanjem planinara i svih zainteresiranih ispred Knjižnice Marije Jurić Zagorke u 9 sati ujutro. Svatko će u svom ruksaku nositi knjigu ili dvije te i na taj način dati svoj doprinos.

PD Izletnik svake godine organizira Planinarsku školu (PLAŠKO) koja će se ove godine održati od 30. ožujka do 6. svibnja. U sklopu te škole posjetit će se i neki od domova koje se planira opskrbiti knjigama, prije svega sklonište na Bjelolasici za koje je društvo odnedavno preuzelo brigu. Ideja je opskrbiti knjigama sve zainteresirane, osobito one udaljene, do kojih nije moguće doći autom. To su lokacije na kojima se planinari zadržavaju duže, dostupnost knjiga oplemenit će boravak svakog budućeg posjetitelja doma, zainteresiranog za pisanu riječ.

Knjige se mogu donirati svakim radnim danom od 8 do 20 sati, zaključno sa subotom u 9.00 sati. Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2 Zagreb

Darujte knjigu (nije obvezno, doprinijeti možete i nošenjem već doniranih knjiga), pripremite ruksake i odvojite subotu za izlet na Medvednicu. Okupljanje je u 9.00 sati ispred Knjižnice Marije Jurić Zagorke.

Izvor: KGZ Knjižnica Marije Jurić Zagorke

Share: