Ministarstvo kulture / Panel – diskusija „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“

Na panel – diskusiji „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“ koja je održana na Sveučilištu u Zagrebu u petak, 11. siječnja 2019., panelisti su bili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, članice Europskoga parlamenta Dubravka Šuica i  Željana Zovko, član Europskoga parlamenta Jozo Radoš i izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica  PDSIS “Intelektualno vlasništvo”. Panel je vodila novinarka i urednica HRT-a Elizabeta Gojan.

Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu koja izaziva velik interes javnosti trenutno se nalazi se u fazi trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskoga parlamenta.

Mišljenja i stavove panelista o Direktivi i člancima 11. i 13.  koji uređuju prava novinskih izdavača (čl. 11.) na temelju kojih bi mogli kontrolirati korištenje pisanih medijskih sadržaja na internetu, odnosno kako se njihovi sadržaji prenose i umnožavaju na digitalnom tržištu; te prava autora kreativnih i kulturnih industrija (čl. 13.) u odredbama za premošćivanje tzv. vrijednosnoga jaza između onoga što zarađuju internetske platforme za dijeljenje sadržaja i kreativne i kulturne industrije možete pročitati u novostima Ministarstva kulture.

 

 

Share: