Neverbalna komunikacija

Neverbalna komunikacija je svaki oblik komunikacije koja nije u govornom ili pisanom obiku. Neverbalna komunikacija može utjecati na pojačanje dojma, razumijevanje verbalne poruke ili čak može u cijelosti zamijeniti verbalnu poruku. Ukoliko postoji nesklad između verbalne i neverbalne poruke primatelj poruke često će se osloniti na neverbalnu poruku kao važniju informaciju. Razlog tome je što najveći dio poruka iz okruženja primamo vizualno, pa je vizualnost (neverbalno) vrlo važna u komunikaciji, kao i u stvaranju dojmova o osobama, i privatno i poslovno.

Neverbalna komunikacija sastoji se od izraza lica, pogleda, tona glasa, gesti, položaja tijela i dodira.

  • pogled (regulira tijek komunikacije, označava početak i kraj razgovora, olakšava ili otežava povratnu informaciju…)

“Idealno je nekoga gledati 60-70% razgovora! Ako sugovornika gledamo manje – ispast će da ga izbjegavamo, a ako ćemo ga gledati više od 70% razgovora – ispast ćemo jezivi.” (Željko Trivanović, Jeste li svjesni moći neverbalne komunikacije? edukacija plaviured.hr)

  • izraz lica ( izražava osjećaje i raspoloženje, zanimanje i dosadu…)

“Kladim se da kandidat koji se ne zna osmjehnuti i nasmijati ne zna ni postupati s ljudima, i neće moći ostvariti pravo ozračje.” (Garvin 1995:84)  (Renata Fox, Poslovna komunikacija, 2001: 72)

  • držanje tijela i geste

” Osoba koja širi ruke, naginje se prema natrag, i ima “otvoren” položaj tijela signalizira spremnost na komunikaciju. Skrštene ruke, prekrižene noge, pogrbljeno držanje znakovi su defenzivnosti” (Renata Fox, Poslovna komunikacija, 2001; 72)

  • udaljenost od sugovornika – interpersonalni prostor

Osobni prostor – osoba kojoj se netko previše približi, odnosno naruši osobni prostor, ne osjeća se ugodno i instinktivno čini korak nazad.

“U neverbalnoj komunikaciji se koristimo brojnim znakovima, tj. kodovima od kojih svaki ima svoje značenje. Kodovi su različite vrste znakovnih sustava u neverbalnoj komunikaciji koje koriste članovi nekog društva za iste pojave. Kao i jezik i kodovi neverbalne komunikacije se mijenjaju pod različitim utjecajima.” (Mladen Varga, Ivan Strugar, Informacijski sustavi u poslovanju, 2016; 156)

izvor: Poslovna komunikacija, Renata Fox; Informacijski sustavi u poslovanju, Mladen Varga/Ivan Strugar

 

Share: